Prinţul Mohammed bin Salman și-a anunțat intenția de a construi un oraș în întregime nou, denumit „NEOM”, pe coasta de nord a tării. Este cel mai recent dintr-o serie de proiecte menite să revitalizeze regatul într-o perioadă de resurse în scădere, relatează Bloomberg.

Image result for NEOM

Potrivit prințului, orașul va funcționa independent de „cadrul guvernamental existent“.

Proiectul va fi susținut de fonduri de peste 500 miliarde de dolari din partea guvernului saudit, fondul suveran al tarii și investitori locali și internaționali.

Orașul se va axa pe diversificarea focusului economic, nu pe petrol. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol al lumii, însă prăbușirea prețului petrolului a făcut tot mai dificil ca acest stat să-şi plătească muncitorii din domeniul petrolier.

Focusul NEOM va fi pe industria energetică, pe biotehnologie, apă, mâncare și divertisment. 

NEOM va funcționa pe energie regenerabilă 100%. Acest proiect ar putea transforma NEOM în unul dintre cele mai mari orașe din lume care funcționează fără combustibil fosili. În SUA, cel mai mare oraş de acest gen este  Burlington, Vermont, care functioneazţă 100% pe energie regenerabilă. De asemenea, oraşe din Islanda şi Norvegia susţin că sunt foarte aproare de a funcţiona şi ele la fel.

Suprafaţa NEOM va fi de 33 de ori mai mare ca cea a New Yorkului, scrie Yahoo Finance.

Oraşul va fi construit pe 26.500 de km pătraţi în apropierea Mării Roşii, scrie CNN Money.

Prima parte a oraşului ar putea fi gata în 2025.

Se va pune mult accent pe tehnologie, vor exista multe drone, iar internetul de mare viteză Wireless va fi gratuit. 

„Toate serviciile în oraş vor fi complet automatizate, scopul fiind acela de a transforma NEOM în cea mai eficientă destinaţie din lume” , a anunţat Saudi Arabia Public Investment Fund. 

 

Reclame