Nu lăsa pe mâine ce poți face azi !

 

Iarnă mult  te – am așteptat

Certificat energetic noi am luat

Blocul l-am anvelopat

Apartamentul l-am închiriat

Și asa ne-am conformat

La auditor energetic am apelat

El rapid a rezolvat

Voi să faceți ca și mine

Casa de-o vindeți sau închiriați

Altfel dați voi de rușine

Și amendă meritați !

A fost odată ca niciodată în vremuri de mult trecute o fetiță cu părul negru ca abanosul și frumoasă ca un înger. Era tot timpul cu zâmbetul pe buze și foarte isteață. Locuia într-un castel la poalele munților. Dimineața adora să bea o cană fierbinte de lapte și să privească în depărtare crestele munților. Era singură la părinti și nu avea frați.

Nu departe de castel locuia un moș sărman care făcea jucării. El obișnuia să vândă jucării și cu gologani obținuți să-și cumpere de ale guri.Muncea cât era ziua de lungă Din mâinile lui ieșeau cele mai frumoase jucării  din lemn. Bătrânelul era iubit de toți copii.

Într-o zi de iarnă friguroasă cu mult omăt moșu nostru zări pe fereastră un copil care așeza trei bulgări  de zăpadă unul peste altul. În joacă copilul a pus bulgărului mic ochi din bucăți de cărbune și nas dintr-un morcov. Cum lucra copilul de zor la omul de zăpadă la un moment dat căciula din lână groasă îi căzu după cap și pletele negre ca abanosul se revarsă jucăușe peste paltonaș. Moșu văzut o fetiță cu fața rumenă și ochii mari albaștri și cu un zâmbet divin. Când moșu deschise ușa , fetița dispăru. Îi lăsă  moșului un cadou, un omuleț mic de zăpadă. Lângă omulețul de zăpadă fetița lăsase o cutie plină cu merinde și haine groase.A doua zi fetița se furișă din nou și ii lăsă moșului la geam o altă cutie cu merinde.Era asa de frig că moșu nu prea avea lemne.A treia zi moșu găsi hambarul plin de lemne.Ca drept răsplată pentru toate cadourile primite moșu hotărâ ca de acum în colo toate jucăriile făcute de el să le ofere cadou tuturor copiilor.

Când moșu și-a pierdut vederea, fetița din castel care acum era o tânără doamnă,mămică cu doi băieți mici, la luat la castel.Așa a trăit moșu nostru fericit până la adânci bătrâneți înconjurat de multă iubire.

Hai că Petre a adormit ! Petre este băiețelul meu.Are trei anișori și adoarme când mă aude povestind.Eu inventez povesti numai de dragul lui.Nu mai am răbdare să citesc povesti din cărți. Ascultă Petrică al meu povestea până îl fură somnul.

Adaptarea povești de mai sus în zilele nostre.

Dialog intre două fete muncitoare în pauza de masă într-o fabrică de jucării.

– Ai auzit dragă !

– Ce să aud ?

– Vera de la conta !

– Ce a făcut ?

– Are grijă de un moș !

– Care moș ?

– Un moș de pe strada ei

– Nu știu fată ! Treaba ei

 – Moșu ia donat casa !

 – Asta da noroc …..

Aseară când am trecut pe lângă casa moșului am văzut o echipă de muncitori.Puneau polistiren expandat pe fațada casei. Renovează casa interior – exterior.

– Bravo ei !

Dimineață , am venit cu ea în tramvai. Mi-a povestit că la luat pe moș la ea. Moșu i-a lăsat ei casa. A hotărât să renoveze casa și să o închirieze. Mă întreba pe mine dacă știu vreun auditor energetic să facă casei o evaluare energetica.Are nevoie și de un Certificat energetic.

– Pentru ce are nevoie de certificat ?

Închiriază casă unei firme , face un contact de închiriere pe cinci ani .Firma a cerut o copie a Certificatului energetic anterior perfectării contractului.Este o obligație a proprietarului stipulată în lege. Proprietarul este obligat să informeze chiriașul de performanța energetică a casei.Contractele de închiriere încheiate fără a exista un certificat energetic sunt supuse nulității relative și pot fi atacate în instanță.

– Cine eliberează un astfel de certificat ? Primăria ?

– Nu fată !

Sunt firme specializate cu echipe de ingineri atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.Certificatul energetic este valabil 10 ani.

– Deșteaptă Vera noastră !

Înainte de renovarea casei, a chemat și un auditor energetic. care a realizat un pachet de soluții optime privind scăderea consumului energetic și încadrarea casei într-o clasă energetică superioară care să ofere un confort sporit. În casă va fi deschisă o grădiniță. Chiriași sunt pretențioși fiind vorba de copii.La finalul tuturor lucrărilor Vera a mai adus o echipă.Cu o cameră specială a scanat casa cu raze infraroșii să vadă dacă sunt pierderi de căldură la suprafața casei.

– Pai , și nu deteriorează casa razele ?

– Nu fată ! Ce iți veni. Termoviziunea în infraroșu este o metodă nedistructivă care poate determina variațiile de temperatură la suprafața anvelopei unei clădiri.Prin acest procedeu înafară de determinarea zonelor cu pierderi de căldură se pot identifica infiltrațiile excesive  de aer , zonele unde ar putea să apară condens și se poate determina chiar și unele probleme constructive.

– Ai întrebat-o și de chirie ? Cât cere ?

– Dacă iți spun leșini !!!

– 3000 de euro / lună…..

 – Cât ???

Vine șefa.

Fetele , gata , hai în secție .V-ați pus pe vorbă și pauza sa terminat de mult.Avem comenzi.Livrăm mâine 2 tiruri  de jucării către Hipermarketuri. Vine Crăciunul și acum trebuie să vindem cel mai mult.De mâine lucrăm în 3 schimburi.

Sursa : Enermed Impex SRL – www.certificat-energetic24h.eu

Articol scris pentru Superblog 2018