Stimați invitați !

Bună ziua, numele meu este Sonia Petrescu și azi vă voi vorbi despre Cum influențează alimentația starea de bine a copiilor noștri ?

Dragii mei , copiii sunt comorile noastre cele mai de preț.

Hipocrate avea o vorbă : Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitatea fizică.

În urmă cu doi ani, când eram încă studentă, unul din profesorii mei mi-a zis ceva ce nu voi uita niciodată, ceva ce mi-a schimbat complet viața, ceva ce aș vrea să împărtășesc azi cu voi…Îmbuibarea îți îngreunează stomacul, flămânzia de tot ţi-l slăbeşte. Cumpătarea şi echilibrul sunt secretele vieţii sănătoase. Mâncarea în exces duce la obezitate, înfometarea duce la boală.

Ce înseamnă alimentație sănătoasă?

Dragilor ! A mânca nu e rușine, când mănânci ce se cuvine. Lecțiile de nutriție se învăță din familie.

În ultimii 40 de ani,numărul copiilor obezi la nivel mondial a crescut de zece ori ajungând la 124 de milioane.Rata obezității în rândul copiilor  continuă să crească în țările cu venituri mici și mijlocii în timp ce în țările dezvoltate au înregistrat o stagnare în ultimii ani.Statisticile arată că România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar specialiștii avertizează că peste 11% din populația ţării este afectată de diabet.Cauzele reprezinta o combinație de alimentație nesănătoasă, bogată în calorii și o scădere a activității fizice zilnice. 

As vrea să spun că un copil obez este un copil care are mari șanse să se lupte cu greutatea excesivă și mai târziu. De asemenea, este un copil care poate avea colesterolul mărit, tensiunea arterială ridicată și o tolerantă redusă la glucoză, ceea ce reprezintă un risc mărit pentru dezvoltarea ulterioară a bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip II.

superalimente

Părinții trebuie să ia în considerare faptul că restricția calorică trebuie să tină seama de ceva în plus: copilul creste. Deci nu poți restrânge, ca la adult, aportul caloric prea tare. Scopul alimentului este să hrănească organismul și să-l mențină sănătos.Totuși, prezenta în dieta zilnică a legumelor și fructelor, înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale, oferirea, ca gustare, a unor alternative mai sănătoase (fructe, chiar uscate,goji,merișoare, nuci, alune,migdale), excluderea băuturilor răcoritoare, evitarea “rezervelor” de dulciuri la domiciliu, înlocuirea lactatelor integrale cu variante degresate pot fi de mare ajutor. Mai grav este că din cauza alimentației nesănătoase copiii sunt predispuși din copilărie la boli cardiovasculare și diabet, afecțiuni care se găseau până acum la adulți, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii.Este o adevărată tragedie pentru familie ca o mama să aducă pe lume un copil normal, sănătos și, la un moment dat, să constate că din neglijență, indiferență ori lipsă de informare are un copil bolnav, pentru că și obezitatea este o boala care, la rândul ei, generează alte boli grave.

Educația pentru o alimentație sănătoasă și dezvoltarea tabieturilor alimentare pornesc din familie, părintii având un rol foarte important în formarea comportamentelor alimentare sănătoase.

Omul sănătos le vrea pe toate, dar când se îmbolnăvește – dorește numai sănătate.

De-a lungul copilăriei și adolescentei, este important ca dieta sa includă o varietate de alimente pentru o dezvoltare bună. Principiile alimentare sănătoase sunt aceleași ca și în cazul adulților, doar că porțiile vor fi mai mici la copii.

copil care mananca

Copiii urăsc mâncarea sănătoasă. Acest lucru nu mai e de mult un secret. Nu vezi prea des un copil care să reacționeze bucuros la o salată, la supe, ciorbe de legume sau fructe proaspete.O idee foarte bună este ca toată familia să mănânce împreună aceeași mâncare.V-ați gândit vreodată cât de mult vă ajutați copii? Prin simplul fapt că le oferiți un zâmbet, prin cuvintele voastre spuse la momentul potrivit sau pur și simplu prin starea voastră de spirit atunci când sunteți veseli și când serviți masa împreună.Atunci când toată familia se așează la masă, fiecare este responsabil pentru ceea ce mănâncă.   Masa nu e o obligație, trebuie să fie o plăcere și o bucurie. Puneți-i în farfurie numai puțină mâncare și așteptați să mai ceară. Dacă nu mai cere, înseamnă că s-a saturat. Nu-i promiteți dulciuri sau alte minuni că sa mănânce. Copilul va specula orice slăbiciune de a părinților. Repetați-i, în fiecare zi, ca numai mâncând se va face mare și puternic. Este foarte important să ne obișnuim copiii cu un regim alimentar sănătos pentru că în viata adulta aceștia să facă aceleași alegeri bune în ceea ce privește mâncarea.O alimentație sănătoasă este cheia sănătății copilului – adultul de maine.Copiii nu trebuie obligați să mănânce totul din castroane și farfurii, mai ales dacă nu le mai este foame.Nu îndopați copilul ca nu-i curcan ! Copilul trebuie să mănânce pe îndelete . Durează cam 20 de minute ca mesajul transmis de stomac, cum ca este satul, să ajungă la creier.
Oricât de mult ne-ar plăcea ca cei mici sa termine masa mai degrabă în câteva minute, decât ore, este mult mai important ca ei sa învețe să încetinească ritmul și să mestece mâncarea în mod corespunzător.

Agitația zilnică și societatea de consum în care trăim ne-au îndepărtat de stilul de viață sănătos al bunicilor. Cele trei mese pe zi în care se mânca numai mâncare gătită în casă au fost înlocuite de alimentele procesate, care ni se vând pe toate drumurile. Mâncarea procesată poate fi extrem de ușor de gătit, însă prețul plătit e destul de mare sănătatea. Excesul de sodiu din mâncarea procesată este extrem de periculos. Deși orice aliment poate fi încadrat într-un stil de viata sănătos, nu toate alimentele contribuie pozitiv la sănătate.  O alimentație sănătoasă și adecvata necesitaților organismului este cheia asigurării unei creșteri și dezvoltări armonioase somatice, dar și psihice, emoționale și afective.Hrana sănătoasă este importanta pentru copii nu numai în procesul de creștere și dezvoltare dar și pentru susținerea unui sistem imunitar puternic.

Bebelușii care au fost hrăniți cu mâncăruri sărate după ce au fost înțărcați au o preferință pentru alimente sărate atunci când ajung la vârsta preșcolară și continuă să consume cantități mai mari de sare decât cei cărora li s-a introdus sarea mai târziu în alimentație. Altfel spus, obiceiurile alimentare le-au fost influențate de alimentația timpurie.

După vârsta de 2 ani se recomandă ca dieta să fie moderat scăzută în grăsimi (dietele bogate în grăsimi pot contribui la apariția obezității, a bolilor de inimă etc.).

meniu de sarbatori

Copiii sănătoși ar trebui să-și acopere nevoile nutriționale din alimentație și nu din suplimentele alimentare.

Cel mai des, un copil poate avea deficiente de calciu, fier, vitamina A, acid folic și vitamina B6. Lactatele cum ar fi laptele degresat, iaurtul și brânzeturile sunt cele mai bune surse de calciu. Poți obține calciu și prin consumul de broccoli, verdețuri fierte, seminte de susan,smochine,soia,rubarba.

Nevoia de fier diferă în funcție de vârstă, rata de creștere, cantitățile de fier deținute, creșterea volumului de sânge și rata de absorbție a fierului din sursele alimentare. Alimentele care conțin fier sunt: carnea, pestele, pasările de curte, cerealele îmbogățite cu fier, spanac verde, fasole uscată și mazăre .

Activitatea fizică este foarte importantă pentru copii, așa că lasă-l pe cel mic să alerge, să se joace și să practice un sport. Incurajează-l să iasă din casă și să meargă la joacă.

Copiii trebuie să se hidrateze suficient, să consume multe legume și fructe iar cea mai mare proporție de conținut caloric să rezulte din alimente bogate în carbohidrați. Printre acestea se numără pâinea, pastele făinoase, orezul și cartofii. O soluție bună în acest sens ar fi produsele integrale, deoarece în mod similar fructelor și legumelor, acestea asigură o porțiune suplimentară de vitamine și minerale. Un alt avantaj al versiunilor integrale constă în conținutul de fibre care mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp și în același timp ușurează digestia. Incurajează-l să bea apă.Dacă ai posibilitatea, cultivarea legumelor și a plantelor aromatice la domiciliu poate fi un mod distractiv de a-l învăța pe micuț de unde vin legumele și de a-l incuraja să mănânce sănătos și variat.

Carnea, ouăle și produsele lactate fac și ele parte din meniul regulat. Acestea au un conținut bogat în proteine, vitamine și minerale. Produsele lactate asigură o cantitate suplimentară de calciu care este absolut necesar dezvoltării sistemului osos. In timp ce porțiile de lapte, iaurt etc. sunt permise de 3 ori pe zi, carnea și ouăle ar trebuie consumate mai rar, preferabil de doua-trei ori pe săptămână.Evită să-i oferi copilului până la vârsta de 10 ani carne de purceluș, vițel sau orice tip de aliment care nu este matur și conține hormoni. Alimentația strict vegetariana nu este recomandată copiilor, deoarece se creează o carentă de vitamine, cum ar fi B12. 

Micul-dejun: Este cea mai importantă masă a zilei (nu cea mai consistentă) şi este o sursă importantă de calorii, fibre, fier şi calciu, de aceea nu trebuie evitată. Un mic dejun te scapă de obezitate, de oboseală şi apatie, de lipsa de atenţie, de predispoziţie la tot felul de răceli sau viroze! La masa de dimineaţă, copilul poate consuma alimente precum: lapte sau iaurt cu cereale integrale ( cerealele frumos ambalate din comerț pot fi înlocuite cu fulgi de ovăz, diferite semințe măcinate, nuci, stafide, toate îndulcite cu miere sau pastă de curmale )., pâine cu  unt de arahide, omletă cu albușuri, brânză și legume, lapte cu cacao și biscuiți integrali sau de ovăz,iaurt cu semințe de chia,humus etc

Atenție la combinațiile de alimente pe care i le servești copilului: evită să combini la aceeași masă cartofii cu carnea, lactatele cu carnea, iar fructele trebuie să reprezinte o masă separată, în niciun caz să nu fie consumate după masă.

Prânzul. Este masa cea mai consistentă şi ar trebui să fie o masă «caldă». Variante de preparate sunt: supă sau ciorbă, cartofi (în nici un caz prăjiţi), paste, orez, măzare cu diferite legume, carne sau peşte cu garnitură de legume, salate diverse care vor acompania felurile de bază.

Gustarea  Fructe sau beţişoare de legume crude, tarte cu fructe sau plăcintă cu mere, dovleac, alte fructe de sezon. Sucuri natural de fructe preparate la blender sau sorbeturi din fructe de sezon, măr copt cu scorţişoară.

Cina: trebuie servită cu minimum 2 ore înainte de culcare (nu întârziem peste ora 20.00). Iată variante de preparate: orez integral cu legume, salată cu carne, cartofi copţi cu brânzică sau iaurt, verdeaţă, salată verde, o budincă de paste,o cana de lapte vegetal spre exemplu din migdale sau caju.

 

Fructele reprezintă desertul ideal care satisface nevoia de dulce a celor mici. Ele trebuie să fie proaspete, sub formă de piure sau compot. Transformarea fructelor în suc, chiar dacă este preparat în casă, micşorează calităţile nutritive ale fructelor, ducând, în final, la obezitate. Sucul de fructe este perceput de organism ca un lichid, nu ca un aliment hrănitor. În concluzie, fructele sunt un desert pe care copiii trebuie să-l consume zilnic, dar în cantitate limitată.

Pentru nutriţia copiilor mici important este şi modul de preparare a alimentelor. Mâncarea trebuie gătită la cuptor, înăbuşită sau fiartă, în felul acesta putând fi mai uşor digerată şi mai sănătoasă. Prin prăjire, uleiul eliberează produşi toxici şi are un aport caloric mai mare. Sosul în care a fiert carnea sau legumele trebuie consumat, deoarece este bogat în minerale şi vitamine.

Ciorba de legume sau de carne este ideală pentru copii, deoarece conţine glucide, proteine, vitamine, minerale şi apă, necesare unei alimentaţii sănătoase. Mezelurile pot fi înlocuite cu carne la grătar sau gătită la cuptor. Iaurtul, compoturile, orezul cu lapte sunt mai sănătoase dacă sunt preparate în casă. Condimentele naturale (mărar, pătrunjel, leuştean, usturoi, ceapă) trebuie consumate ca atare, fără a se mai folosi prafuri cu E-uri, sare şi zahăr. Mămăliga se poate folosi, fiind sănătoasă şi hrănitoare – ca o alternativă pentru pâine.

 

ulei presat la receUleiul de măsline presat la rece şi untul se pot adăuga în mâncarea copiilor după ce aceasta a fost luată de pe foc. Aceste două alimente trebuie consumate neprelucrate termic.

 

zahar brutPentru îndulcire, poți alege să folosești în loc de zahărul alb: zahăr brun, extract de ștevie, miere, extract din mesteacăn.

 Imunitatea copiilor și chiar și a întregii familii poate fi susținută cu ajutorul consumului, pe timpul iernii, al cătinii și al produselor apicole (polen, propolis, păstură – zilnic, circa 2 săptămâni în sezoanele cu grad de risc) și gemoterapice (extract din muguri de coacăz negru, extract din măceș, extract din cătină etc.)

Vă mulțumesc !

Sursa : Sano Vita

Articol scris pentru Superblog 2018

 

 

Reclame