Noi am descoperit magia din Japonia cu Exact Travel Club .Am petrecut vacanta de primăvară în Japonia.Nu există o perioadă mai frumoasă ca primăvara pentru a vizita țara florilor de cireș.

Un  circuit în Japonia cu Exact Travel Club este o ocazie specială de a descoperi o lume nouă care te va cuceri într-o clipa.Cultura asiatică și în special cea japoneză sunt complet diferite de cea europeană sau cea românească, de aceea trebuie să ne așteptăm să descoperim lucruri complet noi.

Am făcut, împreună cu Exact Travel un tur japonez în această primăvară și-am descoperit  acolo fix acea Japonie pe care eu o iubesc și o admir.Un circuit Japonia cu ghid vorbitor de japoneză pentru mine a fost o alegere inspirată.Ghidul nostru în Japonia a fost Ana-Maria Caia scriitoare jurnalistă și producător de televiziune .Ana-Maria Caia are studii de filozofie și a fost Redactor-Șef  al revistei  “Șapte seri”. A realizat o emisiune de călătorii la RFI Romania cu titlul “Călătorii cu Ana-Maria Caia”.

În circuitele organizate de Exact Travel , în afară de partea legată de propria persoană, nu am fost preocupat de loc de aspectul economic: costuri carburant, taxe de parcare, de drum sau de tunel, traversări cu ferryboat-ul,  etc.Tot ce ma preocupat a fost să vizitez cât mai multe locuri și să înțeleg cultura , arta , tradiția locului în care m-am aflat. bine. Japonia poate fi o destinație dificilă dacă mergi singur, chiar ușor inabordabila mai ales când e vorba de Tokyo.Japonia, în sine, e o destinație foarte specială, o țară fundamental diferită de oricare alta din lumea asta. E ceva ce trebuie să vezi și să simți măcar o dată în viață.Multe dintre mesele incluse (e un circuit cu demipensiune) sunt o introducere în gastronomia japoneză, cu produse specifice zonelor în care ajungi.

Până acum peste 2000 de turiști au vizitat Japonia cu Agenția de turism  Exact Travel.Colaboratorii agenției care se ocupă de acest tur sunt oameni care au trăit în Japonia, vorbesc fluent limba și cunosc societatea japoneză.

Despre mâncarea japoneză ştim deja că este foarte sănătoasă, că este extraordinară într-o cură de slăbire şi foarte eficientă pentru un ten frumos. Alimentele de bază ale Japoniei sunt orezul, peştele , fructele de mare, legumele şi fructele proaspete.  Și mai puţin carnea (de vită, porc  sau pasăre ).Stomacul nostru european nu este obişnuit cu mâncarea asiatică, dar nu se poate să treci prin Japonia şi să nu intri într-unul din restaurantele care oferă sushi, tempura sau kaiseki turiştilor curioşi. Din punct de vedere culinar, mâncarea japoneză este cu totul aparte şi-ţi va lăsa gura apă.

Circuitul de grup, organizat de o agenţie, te scuteşte de foarte mult timp pentru căutări şi rezervări la hoteluri cât mai convenabile (preţ, amplasare, facilităţi), precum şi pentru informări privind obiectivele de vizitat. Asta nu înseamnă că nu te mai şi documentezi (atât înainte cât şi după), dar expunerile unui ghid  – afirm cu tărie – nu au egal! 

Odată ajunși în Ţara Soarelui Răsare, spiritul nostru începe să tânjească nesățios după cunoaștere, iar trupul nu poate decât să urmeze ascultător această poftă lacomă, purtându-ne pașii din oraș în oraș. Umbli de dimineața până seara prin temple, castele, muzee și grădini și timpul parcă nu e destul, pașii nu-s destul de repezi ca să descoperi minunea numită Japonia.O călătorie în Țara Soarelui Răsare poate avea un fir călăuzitor de natură istorică, artistică, inițiatică sau, pur și simplu, putem merge acolo pentru a căuta distracția. Japonia are de toate, din plin. Este un amestec armonios de tradiții și tendințe moderne, superstiții și noutăți tehnologice, valori seculare și concepte nou apărute.

Japonia este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din lume. Este caracterizată de un amestec unic de tradiţional şi modern, presărată cu temple şi clădiri din trecut, ce coexistă alături de construcţiile arhitecturale şi tehnologice moderne. Când te gândeşti la Japonia, te gândeşti la tradiţi, la tehnologie, la oameni rigizi care muncesc câte 10 ore pe zi. Japonia este totuşi o ţară aparte unde fascinația oferită de spectacolul naturii se îmbină armonios cu tradițiile ancestrale ale acestui ținut al gheișelor și samurailor.

Într-un circuit de grup nu există timpi morți deoarece fiecare minut contează și fiecare ora este programată. Este o călătorie cu un orar bine stabilit, în care trebuie să te adaptezi mai multor locuri, unele cu o cultură foarte diferită de cea din care provenim și trebuie să asculți de un însoțitor de grup. Călătoria individuală este recomandată, în general, pe destinații nu foarte îndepărtate și, de obicei, nu pe circuite ci mai degrabă sejururi sau citybreak-uri.

Japonia are o cultură cu adevarat deosebită, dominată de un cod de etichetă foarte strict.Japonia este fabuloasă și probabil nicăieri în lumea asta nu ai să întâlnești contraste la fel de evidente ca aici: modernitatea se combină excelent cu tradițiile, templele budiste și șintoiste se ghemuiesc la poalele zgârie norilor futuriști, iar metropolele puternic luminate sunt înțesate de grădini pline de vegetație luxuriantă.

Inima culturală și tradițională a Japoniei, Kyoto este probabil locul cel mai pitoresc unde  iei parte la Festivalul Sakura. Acest oraș al templelor parte din UNESCO și cu mai bine de 2000 de altare shintoiste, te fascinează de la prima vedere atât prin peisaje, arhitectură cât și prin obiceiurile ancestrale.Sakura a devenit un fel de obsesie națională, iar înflorirea cireșilor este prognozată, japonezii știu cu precizie care este locul unde primii cireși ”explodează de culoare” și ultimul loc unde natura îmbrăcă straie în nuanțe roz. Din Tokio și până în Kyoto și din Atami până în Osaka, din martie și până în aprilie, Japonia este acoperită de o mare de petale de flori purtate de vânt ca simbol al efemerității vieții. De altfel, Sakura este o sărbătoare plină de simboluri la care japonezii țin cu mare preț datând încă din perioada Heian.

O adevărată splendoare este Muntele Fuji .Muntele Fuji este localizat pe insula Honshu și într-o zi senina muntele  poate fi văzut din Tokyo .Muntele Fuji este inclus de niponi în triada munților sacri ai Japoniei, alături de munții Tate şi Haku. Atât de mult este iubit, încât l-au numit Fuji Yama – Muntele fără Seamăn, fără rival, pe veci ancorat în sufletul oricărui japonez.

Orașul Nara, sărbătorit de mult ca leagănul culturii japoneze, se află în centrul orașului Honshu, la sud de Lacul Biwa, într-un cadru idilic, înconjurat de dealuri înalte, păduri groase și terenuri agricole.  Parcul Nara este casă de istorie, cultură și natură. Fondată în AD 759, Tōshōdai-ji a fost construită ca templu principal al celor 30 de temple ale sectei Ritsu. În timp ce doar două clădiri originale au supraviețuit – Sala principală și Sala de conferințe – site-ul a păstrat o mare parte din aspectul său original și este o plăcere de a explora. Sala principală (Kondo), cel mai mare și mai bun exemplu al arhitecturii Tempyo care a supraviețuit în Japonia, este renumită pentru galeria sa vastă și pentru statuia mare de Rushana-butsu și pentru halo-ul său magnific decorat cu 864 de Buddhii mici. Sala de conferințe (Kodo) merită de asemenea să exploreze și conține multe sculpturi fine, inclusiv un număr sculptat dintr-o singură bucată de lemn de chiparos.

Muntele Koya este centrul Buddhismului Shingon, o importantă sectă care a fost introdusă în Japonia în anul 805 de către Kobo Daishi. De atunci au fost ridicate aici peste o sută de temple înșirate de-a lungul străzilor din Koyasan, cel mai important fiind Kongobuji, templul central al acestei religii și locul unde s-a ridicat și Mausoleul lui Kobo Daishi.

În Tokyo m-a impresionat pe mine cel mai mult este faptul ca vechile tradiții, arte ai meserii coexista în armonie cu tehnologia modernă. În Tokyo spre exemplu, printre coloșii de otel și sticlă, găsești oaze de liniște și relaxare în grădinile Zen sau templele și altarele dedicate divinităților adorate. Vizitarea grădinilor este o formă de relaxare pe care japonezii o preferă indiferent de vreme. Unul dintre obiceiurile practicate cu strictețe și în prezent este ceremonia ceaiului, moment de solemnitate și importanţă vitală pentru japonezi și de curiozitate maxima pentru noi.

Să vizitezi Japonia este o adevărată provocare şi mai presus de toate o răsplată la care tânjesc mulţi deoarece nu se ajunge chiar atât de uşor şi unde mai pui că ai nevoie şi de un buget destul de solid. 

Sunt foarte multe motive pentru care ar trebui să vizitezi măcar o dată în viaţă Japonia.

Sursa : Exact Tours

Articol scris pentru Superblog 2018

Reclame