Sunt mult prea mari pentru un apartament, fiind potriviți pentru ferme sau pentru viaţa la ţară, acolo unde au o curte mare în care să poată să alerge. Aceşti câini ar trebui să fie plimbaţi de două ori pe zi şi lăsaţi să alerge cel puţin o dată pe săptămână.

Imagini pentru saint bernard

Câinii din rasa Saint Bernard sunt faimoşi pentru capacităţile lor de căutare şi salvare. În Alpii Elveţieni, câinii care trăiau la Spitalul Saint Bernard au fost responsabili pentru salvarea a peste 2000 de oameni prinşi de către avalanşe. Câinii părăseau spitalul în haite, căutând persoanele blocate sau rănite. În general, un câine rămânea alături de rănit pentru a-l încălzi, în timp ce un alt câine se întorcea la spital pentru a anunţa că s-a găsit un supravieţuitor. Astăzi, aceşti giganţi atât de blânzi sunt în continuare folosiţi în misiunile de pe munţi, dar în mare parte au devenit nişte câini de companie pentru familii. Câinii Saint Bernard sunt nişte căţei destul de împiedecaţi, cauzând tone de râsete în casă, un adevăr prezentat şi prin intermediul filmului Beethoven în anii 1990. Pe măsură ce cresc, aceşti câini devin mai liniştiţi, mai docili, fericiţi să tragă un pui de somn dupămasa, mai degrabă decât să alerge prin curte. Dar indiferent de momentul zilei, acest câine iubeşte să se joace cu copiii din casă. Le place vremea rece, în general ninsoarea, putând să se joace ore în şir în zăpadă.

Acele persoane care au timpul, energia şi locul pentru a ţine un câine Saint Bernard, vor descoperi că acest câine este un companion perfect. Câinii din rasa Saint Bernard au nevoie moderată de exerciţii pentru a le menţine sănătatea şi fericirea. 

 

Imagini pentru saint bernardPe măsură ce îmbătrâneşte, câinele Saint Bernard devine tot mai puţin entuziast cu privire la plimbări. Iarna îl motivează oricând să iasă şi să se joace în zăpadă. Datorită francizei de filme Beethoven, a existat o creştere foarte mare a împerecherii de Saint Bernard în ultimii 20 de ani. Atunci când căutaţi un Saint Bernard pentru a-l adopta, este important să vă interesaţi cu privire la temperamentul câinelui şi a părinţilor săi. Nu este în natura acestui câine de a fi agresiv, dar trebuie să fiţi atenţi la comportamentul său în preajma străinilor. De asemenea, nu sunt câini curaţi. Lasă salivă, pierd blana în fiecare zi şi au tendinţa de a transforma masa într-un dezastru.

Dresaj

Rasa de câine Saint Bernard
caine Saint Bernard

 • Origine: Elveția
 • Grupa: Working
 • Greutate: 65 – 120 kg
 • Înălțime: Masculi: 70-90 cm Femele: 65-80 cm
 • Culori: alb-rosu, alb-maro, rosu-maro
 • Dresaj: ușor de dresat
 • Îngrijire: salivează
 • Temperament: Atent, gentil, prietenos, calm
 • Sănătate: Atenție la bolile ereditare
 • Pui: 1 – 16 pui
 • Media de vârsta: 8 – 10 ani
 • Alte nume: St. Barnhardshund, Alpine Mastiff, Bernhardiner, St. Bernard, Saint Bernard dog

Origine

Renumiții câini saint bernard cunoscuți și sub numele de câini de munte sau câinii din Alpi au fost folosiți ca și câini de vânătoare, de salvare, de căutare și de paza. Sunt considerați a fi descendenții unor câini aduși în Alpi de vechii romani. Cele mai vechi dovezi scrise din aceasta rasă datează încă din anul 1707. Cel mai renumit saint bernard a fost Barry (întâlnit și ca Berry) care a salvat intre 40 și 100 de vieți. Trupul sau a fost păstrat în muzeul de istorie naturala din Berna.

Câinele saint bernard din ziua de astăzi este foarte diferit de câinele saint bernard clasic datorita iernii severe din anii 1816-1818 care a dus la creșterea numărului de avalanșe. Uciderea multor câini folosiți pentru reproducere în timp ce aceștia efectuau operațiuni de salvare a dus la periclitarea rasei.

Pentru a asigura conservarea rasei restul câinilor saint bernard au fost încrucișați cu câini din rasa terra nova în jurul anului 1850. In urma încrucișării s-a pierdut din capacitatea lor de câini de salvare deoarece climatul câinele nu mai rezista la climatul din Alpi ca înainte, blana lungă îngheață și trage câinele în jos.

Pe 15 martie 1884 a fost fondat clubul elvețian saint bernard in Basel. Standardul rasei a fost aprobat in anul 1888. De atunci saint bernardul a devenit câine național elvețian. Numele saint bernard vine de la trecătoarea Sf. Bernard din Alpii de vest intre Elveția și Italia. Pana la mijlocul secolului al 19-lea câinele a mai fost numit: Saint dog, Noble steeds (armasar nobil), Alpenmastiff sau Barry dog.

 

Hrana Saint Bernard

Imagini pentru saint bernardProprietarii de saint bernard pot economisi bani dacă își hrănesc în mod corect câinele. Multe exemplare sunt duse la veterinar cu probleme cauzate de modul de hrănire sau din cauza hrănirii necorespunzătoare.

Mâncărimi, pete, infecții, probleme cu tiroida, ficatul, sunt doar câteva dintre probleme. Nu va pot spune un mod de hrănire anume pentru ca acesta diferă la fiecare individ. Datorita mărimii lor și a creșterii foarte rapide în înălțime și greutate au nevoie de meniuri variate și diferite tipuri de vitamine variate. Atenție, excesul dăunează.

Aspect Saint Bernard

Este cât se poate de evident ca saint bernardul este un câine de talie mare, chiar uriașă după părerea unora. Cel mai mare exemplar înregistrat avea înălțimea de 107 cm, 89 cm la umeri și 2.59 m lungime. Greutatea medie a rasei este cuprinsa intre 64 – 120 kg și înălțimea de 70 – 90 cm. Blana poate fi netedă sau aspră. Blana are de obicei un amestec de câteva culori: brun-roșcat cu alb și negru. Negru se găsește de obicei pe fată și urechi. Coada este lungă și grea.

 

Comportament Saint Bernard

Saint bernardul, ca toți câinii de talie mare și foarte mare trebuie să socializeze foarte bine cu oamenii și ceilalți câini pentru a preveni o eventuală agresiune sau luptă pentru teritoriu cu alți câini. Cea mai mare problemă pentru copiii mici este să fie loviți de acest munte de animal. Să recunoaștem că dacă i se da un minimum de educație nu vor fi probleme. In general saint bernardul este o rasă afectuoasă și loială, dacă socializați cu ei o sa observați că sunt și foarte prietenoși.

Dresaj Saint Bernard

Imagini pentru saint bernardSaint bernardul este un excelent câine de companie. Bănuiesc ca majoritatea ați văzut celebrul film Bethoveen. Este foarte tolerant cu copiii. Isi avertizează stăpânii când cineva se apropie, dar nu este agresiv.

Dimensiunea lui spune multe. Pentru a nu întâmpina probleme la maturitate asigurați-vă că socializează cu toate tipurile de oameni de la vârsta frageda și este expus la o mare varietate de experiențe și zgomote. Saint bernardul este un câine foarte inteligent care învață ușor și repede.

Fiindcă sunt mari ar trebui să înceapă dresajul de pui. Un câine indisciplinat poate crea o serie de probleme, mai ales în public. Asigurați-va, în calitate de proprietar ca puteți controla câinele și că nu vă controlează el.

Mirosul lor este de asa natura încât pot găsi oamenii sub zăpadă sau gheaţă la distanţe măricele. Au un al 6-lea simt cu privire la pericolul iminent, în special furtuni și avalanse. Deoarece au fălcile mari aceștia salivează după ce mănâncă sau beau apă. Acest lucru este nativ și nu se poate dresa.

Particularități Saint Bernard

Rata de creștere foarte rapida și greutatea unui saint bernard poate duce la deteriorarea foarte grava a oaselor în cazul în care câinele nu este hrănit corespunzător și nu are parte de exerciții fizice.

Boli Saint Bernard

Imagini pentru saint bernardMulti indivizi sunt afectați de displazie de sold sau de cot. Cancerul la oase s-a dovedit ereditar la această rasă asa ca necesită o atenție sporită. Sunt dispuși la boli ale ochilor: entropion și ectropion. Mai poate avea epilepsie, convulsii și o boală la inimă numită cardiomiopatie dilatativă. Având în vedere problemele de sănătate pe care le poate întâmpina și rata destul de mare acești câini pot trai pana în jurul vârstei de 8 ani, dar s-au întâlnit și exemplare care au depășit vârsta de 10 ani.

Toaletaj

Imagini pentru saint bernardPeriați blana câinilor din rasa Saint Bernard de cel puţin trei ori pe săptămână cu o perie de cauciuc sau cu o mănuşă pentru blană scurtă. Acest câine îşi pierde blana în fiecare zi. În perioada de năpârlire abundentă, trebuie să îl periaţi în fiecare zi. Dacă blana se încâlceşte, folosiţi o soluţie specială şi folosiţi un piaptăn sau degetele pentru a elibera firele de păr. Nu au nevoie de băi frecvente. Dar când se întâmplă, este mai uşor să o faceţi afară. Pe perioada iernii trebuie să încercaţi să îl îmbăiaţi în interiorul casei.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Când sunt în creştere mănâncă mult, însă după ce au ajuns la maturitate îi hrăneşti moderat. Nu sunt pretenţioşi şi mănâncă orice. Însă dacă le dai mâncare gătită, mănâncă mult, cam trei patru kilograme odată. Dacă le dai boabe, mâncare concentrată, un adult consumă pe zi cam 600-700 de grame. O femelă poate să ajungă la 60-65 de kilograme, un mascul depăşeşte 70 de kilograme, ajunge chiar la 80.

Puii trebuie hrăniți de 3-4 ori pe zi iar după ce mai cresc de 2 ori pe zi. Dacă vă doriți să-l mențineți sănătos este bine sa nu-l îngrășați.

Imagini pentru saint bernard

Pentru hrană sunt indicate furajele din comerț care conțin tot ce are el nevoie (minerale, vitamine). Nu este deloc indicat sa-i hrăniți cu carne cruda, cu atât mai putin cu carne de porc.

Saint-Bernard este una dintre cele mai mari rase de câini este totodată şi una dintre cele mai afectuoase: sare întotdeauna în ajutorul unei persoane aflate în dificultate şi este cel mai bun protector al copiilor. Are un foarte dezvoltat simt al proprietăţii şi nu devine agresiv decât atunci când stăpânii sunt în pericol.