Una din cele mai frumoase grădini botanice din lume este Kirstenbosch, situată în oraşul Cape Town (Africa de Sud). 

Grădina Botanică Natională Kirstenbosch (+Foto)

Anul 1913 a marcat nașterea primei grădini botanice din lume: Kirstenbosch, din Cape Town (Africa de Sud). Ea este una dintre cele noua grădini botanice naționale care acoperă cinci din sase biomuri diferite existente în țara africană. Desfășurându-se pe o suprafață de 528 de hectare, Kirstenbosch a fost creat de botanistul englez Henry Harold Pearson, profesor la universitatea din Cape Town.

Grădina Botanică Natională Kirstenbosch (+Foto)

Istoria grădinii începe în anul 1660, când pe locul actual erau plantați migdali și mărăcini, care aveau rol de protecție a coloniei olandeze. Rămășite ale vechiului gard viu s-au păstrat și pot fi admirate încă în cadrul actualei grădini. Un secol și jumătate mai târziu, zona a fost plantată cu castani și după ce a avut mai multi proprietari, a fost cumpărată de profesorul Pearson. Britanicul a reușit să convingă oficialitățile să subvenționeze realizarea unei grădini botanice destinate exclusiv plantelor specifice zonei. Si astăzi, gradina este faimoasă pentru faptul ca găzduiește numai plante indigene, unele dintre ele rare sau pe cale de dispariție. In total, aici pot fi admirate peste 20.000 de specii, cele mai multe în aer liber, o parte fiind acoperită de sere de sticlă. Pe lângă multitudinea de flori, arbuști și arbori care oferă un fabulos spectacol cromatic și olfactiv, există și o secțiune specială dedicată plantelor folosite în scop medicinal. Dar marea atracție o constituie copacii baobab, supranumiți și “copacii butoi”.

Grădina Botanică Națională Kirstenbosch este considerată a fi cea mai frumoasă grădină din Africa și una dintre cele mai mari grădini botanice din lume. Puține grădini pot concura cu grandoarea peisajului natural de la Kirstenbosch.

Grădina Botanică Natională Kirstenbosch (+Foto)

Gradina Kirstenbosch afișează o mare varietate de plante unice din flora zonei Cape, cunoscută sub numele de fynbos. Aceasta include plante din soiul sugarbushes, pincushions și câmpii cu flori. Plantele din toate regiunile și din toate biomurile din Africa de Sud cresc în acestă gradină, ce include o colecție aproape completă de palmieri din soiul cycads. Conservatorul Societații Botanice este o seră personalizată construită pentru a crește și a conserva plante din regiunile aride, care nu pot supraviețui în aer liber. Există peste 7.000 de specii cultivate la Kirstenbosch, inclusiv multe specii rare și pe cale de dispariție.

Kirstenbosch este mai mult decât o grădină; ea face parte dintr-o rezervație naturală. Grădina de 36 hectare este o parte dintr-o proprietate care conține munți protejați de pădurile naturale, împreună cu o varietate mare de animale și păsări. Terenurile Grădinii Kirstenbosch se învecinează cu Parcul Național Muntele Table, iar grădina se îmbină perfect cu pădurea de pe munte.

 

Imagini pentru gradina botanica cape townGrădina Kirstenboschse află în inima regiunii Cape Floristic, de asemenea cunoscută sub numele de Regatul Floral Cape. În anul 2004, regiunea Cape Floristic, inclusiv grădina Kirstenbosch, a fost declarată patrimoniu mondial UNESCO – o altă premieră pentru zona Kirstenbosch. Este prima grădină botanică din lume ce a fost inclusă într-un cadru natural mondial UNESCO. Kirstenbosch este cea mai mare rețea naturală, dintre cele nouă Grădini Botanice Naționale administrate de către Institutul Național din Africa de Sud pentru biodiversitate, la nivel național.

Misiunea Institutului Național este de a promova utilizarea durabilă, conservarea, aprecierea și promovarea bogatelor plante și animale din Africa de Sud, în beneficiul tuturor oamenilor. Grădinile Botanice Naționale din Africa de Sud primesc peste un milion de vizitatori pe an. Grădina Kirstenbosch, considerată una dintre dintre cele „șapte grădini magnifice” din lume, primește anual peste 685 000 de vizitatori. Peisajul magnific din Kirstenbosch este, de asemenea, un cadru perfect pentru artă. Grădina prezintă o varietate de expoziții de artă, atât în aer liber, fiind expoziții de durată lungă sau scurtă, precum și spectacole de artă de interior și expoziții amplasate în diverse locuri din parc. Expoziția, intitulată ,, Kirstenbosch din zilele trecute”, marchează Centenarul de la Kirstenbosch în anul 2013 și expune istoria grădinii cu fotografii de arhivă, prezentate pe un banner lung de 40 m.

Sculpturile Mambo, amplasate în Grădina de Sculptură, găzduiesc o expoziție permanentă de sculpturi africane în piatră. Fiecare sculptură este un original, sculptată de către artiști în tradiția Shona, originară din Zimbabwe. Artiștii descriu teme spirituale, tradiționale și contemporane, precum și teme de actualitate socială.

Expoziția Dylan Lewis, reprezentând două animale din bronz, poate fi găsită la Centrul pentru Grădinărit. Dylan Lewis este unul dintre cei mai apreciați sculptori moderni ce lucrează cu forme de animale. Un bust al lui Nelson Mandela se află lângă copacul pe care el însuși l-a plantat în timpul vizitei sale la grădina Kirstenbosch, pe 21 august 1996.

O mare varietate de plante, accesorii de grădină, cărți și cadouri, precum și sculpturi în piatră din Africa, pot fi achiziționate din magazinele Grădinii Kirstenbosch. Toate magazinele sunt situate la marginea grădinii și pot fi vizitate fără a plăti o taxă de intrare. 

 

 

 

 

Dacă iți dorești sa petreci o zi de neuitat împreună cu familia sau prietenii într-un spațiu verde, Gradina Botanica Nationala Kirstenbosch este o opțiune de luat în seamă .

In plus, în interiorul grădinii sunt amenajate un restaurant, o librărie, un magazin de suvenire și o expoziție de sculpturi în piatră.

Gradina Botanică Natională Kirstenbosch a fost inclusa in „Top 50 cele mai frumoase grădini ale lumii”, realizat de cotidianul britanic „The Telegraph”.

Gradina botanică Kirstenbosch este cu adevarat încântătoare, cu cele peste 9000 de specii de plante. Aici există locații minunate pentru picnic, iar în timpul verii (din luna decembrie pană în martie), se organizează în fiecare duminică, la apusul soarelui, concerte. Tot aici găsești câteva restaurante și cafenele și un centru de unde poți cumpăra bulbi de plante, lăstari, flori, vase si chiar sculpturi. Gradina botanica este deschisa zilnic de la ora 8 pană la 18 (ora 19 vara). Poți ajunge aici cu taxiul, pe care îl poți lua de pe versantul estic al Munților Table.

Imagini pentru gradina botanica cape town