De ce se învârte în cerc înainte să se așeze?

Este un comportament amuzant, moștenit de mii de ani, încă de pe vremea când câinii înrudiți cu lupii trăiau în sălbăticie. Câinii sălbatici se roteau și tasau frunzele sau iarba din mai multe motive: puteau alunga insectele și șerpii ascunși în verdeață, trimiteau un semnal către alți câini ca acela era locul lor și, nu în ultimul rând, își dădeau seama dacă acel spațiu de dormit era confortabil sau nu.

De ce se uită în ochii tai mult timp?

Pentru că vrea atenție și mâncare, în majoritatea cazurilor. O explicație mai complicata, dar la fel de valida, este cauzata de legătură emoțională intre stăpân și câinele sau. Cățeii se uita la tine pentru a răspunde afectiv la un gest de-al tău – dacă îl mângâi pe cap sau zâmbești la el.

De reținut: unii câini interpretează contactul vizual direct ca o amenințare. Dacă nu cunoști cățelul sau dacă vezi semne de agresivitate, nu te uita în ochii lui.

De ce urlă?

Incă un obicei rămas de la strămoși, care este interpretat greșit de cele mai multe ori. Câinii nu urlă pentru ca ii doare ceva sau se simt rău, asa cum crede multa lume, ci este unul dintre modurile lor de a comunica.

Lupii comunică la fel în sălbăticie, cu alți membri ai haitei aflați la distanta. Cățeii urlă din același motiv, inclusiv atunci când aud zgomote puternice, precum sirena de la o ambulantă – ei cred că este un alt cățel aflat la distanta care vrea să comunice cu ei.

De ce se ascunde după picioarele tale?

La fel ca un copil, unii caței se ascund după picioarele stăpânului dacă ii sperie ceva. Cățelul este singurul animal domestic ce cauta protecția omului în momentul în care se simte amenințat sau ii este frică (pisicile sau caii fug, de exemplu), ceea ce indică o legătură emoțională foarte puternică intre câini și om.

De ce ia mâncarea din castron și o mănâncă în alta parte?

Exista două posibile explicații pentru acest comportament. In primul rând, câinii sălbatici obișnuiau să vâneze în haită, asa că cei de rang mai scăzut erau forțați să își ia porția și s-o mănânce într-un loc mai retras pentru a evita o confruntare cu un câine de rang mai mare.

Alta cauză ar putea fi castronul în sine. Poate e prea strâmt, are marginile prea înalte sau câinelui tău pur si simplu nu ii place sa mănânce în locul în care ai poziționat castronul. Pentru a schimba comportamentul, mută castronul patrupedului tău într-un loc mai retras.

Dacă nici aceasta strategie nu funcționează, încearcă să ii cumperi un alt castron, iar dacă ai mai multi caței care prezintă genul asta de comportament, e ideal sa ii hrănești în zone diferite din casă.

De ce își aleargă coada?

Din nou, sunt mai multe motive pentru care câinele tău e tentat sa își alerge coada. Atunci când sunt pui, cățeii sunt curioși și vor sa știe exact dacă își pot prinde codita sau nu. Uneori au prea multa energie și nicio alta modalitate de a o consuma.

Din păcate, exista situații în care cățelul a adoptat acest obicei pentru ca a fost ținut într-o cușca sau spațiu strâmt zilnic și nu există nicio alta activitate. O alta cauza îngrijorătoare este și iritarea glandelor anale sau alte probleme de sănătate, precum infecția cu paraziți, scrie dogintonpost.com.

Dacă nu iți poți distrage câinele în timp ce își aleargă coada sau dacă vezi că face acest lucru foarte des, trebuie sa vizitați un veterinar pentru a vedea exact care e cauza.