Nu toate persoanele sunt pasionate de modă și de regulile scrise sau nescrise după care această industrie se ghidează, dar este important că fiecare persoană care este invitată la un eveniment mai deosebit să poată îmbracă o ținută potrivită.

Nu orice petrecere sau întâlnire trebuie să aibă un dress code, însă, odată ce ai primit o invitație pe care acesta este menționat, este de preferat să îl respecți, atât pentru a face o impresie bună, cât și pentru a evita crearea unei note discordante cu cei din jur. În plus, trebuie să știi că la anumite evenimente foarte formale, de o importanță deosebită, nu vei putea intră fără un outfit adecvat. În continuare, vei găsi un ghid practic pe care îl poți utiliza ori de câte ori ai nevoie, ce îți explică în amănunt care sunt dress code-urile principale și ce articole vestimentare să alegi pentru a nu da greș în nicio situație!

Iată semnificația fiecărui dress code

White tie

Acesta este cel mai elegant și, în același timp, cel mai strict cod vestimentar pe care îl poate cere un eveniment.

Aici, bărbații trebuie să poarte frac, cămașă dintr-un material special, numit  piqué, cu guler apretat, butoni, vestă albă, papion alb, mănuși gri ori albe și pantofi negri, preferabil lăcuiți. Singurul articol opțional este reprezentat de bretele. Este exclusă purtarea unor costume pentru bărbați, oricât de elegante ar fi. De regulă, petrecerile extraordinare, precum balurile ori ceremoniile somptuoase sunt cele la care trebuie să adopți acest cod.

În ceea ce privește femeile, este așteptat că acestea să poarte rochii lungi, foarte elegante, din materiale fine, împreună cu mănuși lungi, pe care le pot da jos doar în timpul mesei.  Bijuteriile prețioase și poșetele superbe nu trebuie să lipsească, iar pantofii trebuie să fie și ei selectați cu mare grijă. 

Black tie

Următorul dress code, și, poate, cel mai cunoscut este black tie. Foarte elegant și formal, aceste este deseori întâlnit în timpul petrecerilor și ceremoniilor.

Bărbații trebuie să poarte frac, însă aceasta este singura cerință, ceea ce simplifică foarte multe alegerea ținutei potrivite a domnilor. Atenție! Când pe invitație este menționat “Black Tie Optional”, fracul poate fi înlocuit de un costum de culoare închisă, din stofă, precum cele de pe http://www.galeriademoda.ro, împreună cu o cămașă albă și o cravată neagră.

Reprezentantele sexului feminin trebuie să urmeze tot o tematică elegantă, însă pot renunța la mănuși. Nu vei da greș cu rochii lungi, iar în cazul în care alături de dress code se specifică „optional”, poți îmbrăca chiar și ținute de cocktail, atât timp cât rămâi în registrul formal. Bijuteriile, clutch-urile și încălțămintea cu toc sunt, și aici, elemente nelipsite dintr-un outfit complet.

Pentru că acest cod vestimentar oferă o mai mare libertate în ceea ce privește alegerile, este indicat să ții cont de locul în care se va desfășura evenimentul, de momentul zilei, de tipul evenimentului și de invitați. La o nuntă, femeile vor alege rochii lungi, de exemplu, iar în cazul unei petreceri în aer liber, o ținută de cocktail.

Creative black tie

Un substil al celui menționat anterior, este întâlnit la evenimentele formale, însă excentrice. Atât bărbații, cât și femeile trebuie să îmbrace ținute formale, pe care le pot personaliza prin elemente colorate sau inedite: o cămașă neagră, papion ori cravată cu model, rochii sau alte articole mai deosebite.

Cocktail

În prezent, la majoritatea petrecerilor dress code-ul cerut este cel de cocktail. Domnii pot purta costume într-o nuanță închisă, iar doamnele și domnișoarele pot purta rochii lungi, trei sferturi, cu model sau imprimeuri speciale. Bijuteriile statement sunt acceptate. Se păstrează un registru elegant, dar mai relaxat.

Business formal sau business casual

În primul caz, bărbații pot purta costume în nuanțe închise și cravată, iar femeile rochii cu un croi clasic, sobru ori deux piece-uri elegante (fustă ori pantaloni). Acest dress code este întâlnit, cu precădere, la evenimentele corporate.

Dacă se specifică „business casual”, opțiunile sunt mai variate. De la pantaloni de costum ori semi-formali alături de o cămașă și de pantofi elegant ori semi-casual, pentru domni, până la fuste creion și cămăși deosebite pentru doamne și domnișoare.

Este foarte important să se evite articolele sport sau cele din registrul casual.

Casual sau smart casual

Ținutele casual, pentru ambele sexe, trebuie să fie comode și lejere, evitându-se outfit-urile elegante.

În ceea ce privește codul „smart casual”, este o varianta puțin mai formală, însă la fel de relaxată. De exemplu, bărbații pot purta pantaloni sau jeans cu un tricou polo sau o cămașă, iar femeile pot îmbracă orice, in afară de pantaloni scurți și blugi tăiați.

Așadar, atunci când nu știi ce ținută să alegi pentru un eveniment la care urmează să participi, consultă acest ghid și vei ieși din impas!

Sursa : Agerpres