Scriitoarea Gertrude Stein s-a născut la 3 februarie 1874, Allegheny, Pennsylvania, într-o familie de evrei germani. A crescut în Oakland şi San Francisco, California.

Vorbea fluent limba germană şi franceză. De asemenea, a urmat cursuri de muzică şi dans şi a manifestat un interes puternic pentru domeniul artei, potrivit http://www.notablebiographies.com. La vârsta de 14 ani i-a murit mama, iar trei ani mai târziu şi-a pierdut tatăl. S-a mutat împreună cu o soră a sa la Baltimore, Maryland, unde a locuit cu mătuşa sa.

În 1893, a fost admisă la Colegiul Radcliffe, din Massachusetts, unde s-a specializat în psihologie, ulterior urmând patru ani de medicină la Universitatea Johns Hopkins din Maryland. Nu a obţinut diplomă de absolvire de la niciuna din instituţii.

S-a mutat la Paris, în 1903, unde a locuit alături de fratele său Leo. Alături de fratele său, au fost printre primii colecţionari de artă cubistă, deţinând o serie de lucrări ale lui Pablo Picasso, Henri Matisse, Andre Derain, Braque şi alţi tineri pictori.

Când Marea Britanie a declarat război Germaniei, în Primul Război Mondial, Gertrude se afla în Anglia. S-a întors în Franţa, unde s-a oferit voluntar în aprovizionarea spitalelor franceze. Printre primele sale lucrări se numără prima versiune a romanului „The Making of Americans”, „Q.E.D.”, „Fernhurst” şi „Three Lives”.

În perioada anilor ’20, salonul său literar a găzduit artişti şi scriitori de renume precum Ernest Hemingway, Thornton Wilder, Sherwood Anderson. Gertrude Stein a introdus termenul „Lost Generation” pentru o parte dintre scriitorii americani expatriaţi. A publicat, în 1922, „Geography and Plays”, colecţie de portrete şi piese de teatru, iar în 1925, varianta finală a „The Making of Americans”.

În anii ’30 i-au apărut numeroase alte lucrări, precum „Portraits and Prayers” (1934), „Lectures in America” şi „Narration” (1935), „The Geographical History of America” (1936), „Picasso” (1938) şi prima carte de copii, „The World Is Round” (1939).

S-a stins din viaţă la 27 iulie 1946. AGERPRES/(Documentare – Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Reclame