Ziaristul și scriitorul George Stanca a murit luni 04.02.2019, la ora 15:00, a confirmat pentru Libertatea soția acestuia. Publicistul era internat la Spitalul „Sfânta Maria” 
Cunoscutul ziarist avea 71 ani.Dumnezeu să îl ierte !

George Stanca s-a născut pe 7 mai 1947 în Buftea, județul Ilfov. A absolvit Liceul Doamna Stanca din București, apoi a urmat cursurile Institutului de Construcții București, obținând diploma de inginer. În paralel cu cariera de inginer, George Stanca a evoluat și ca publicist, debutând în anul 1971 în revista „Săptămâna”. În ultimii ani, George Stanca a scris pentru ziarul Click 

George Stanca a primit brevet de luptător în revoluția din decembrie, după ce a fost rănit și arestat. A primit premiul “Scânteia Tineretului”, “Suplimentul literar-artistic”, pentru publicistică-1985. A mai primit premiul revistei “Luceafărul”, publicistică, 1992, dar a fost premiat și de Asociația Presei Sportive (APS) 1995.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației de Luptă Impotriva Drogurilor (ARLID) din 1993, dar și al Asociației Jilava ’89 din 1990.

George Stanca s-a căsătorit prima dată la 32 de ani, însă căsnicia nu a durat prea mult. Scriitorul s-a căsătorit a doua oară. Elena Stancu, scriitoare și ea, i-a fost alături până în ultimul moment. Ultima carte publicată de George Stanca, ”Pionier în pop, folk și rock”, a fost scrisă la insistențele soției sale. ”A fost mai mult o ambiție a soției mele, Elena. Am fost la casa mamei mele și am urcat în pod, unde aveam toate colecțiile strânse în zeci de ani. De acolo s-a născut cartea respectivă”, povestea regretatul jurnalist.

Imagini pentru lumanareImagini pentru george Stanca

Pe 3 februarie, cu o zi înainte să moară în urma unui stop cardio-respirator, George Stanca a semnat ultima scrisoare. Poetul şi publicistul a abordat în ultima parte a textului subiectul vieţii şi morţii, afirmând că oamenii lasă în urmă „picături de viaţă, tone de viaţă”. 

„Lăsăm în urmă – evident, cine lasă… – picături de viaţă, tone de viaţă. Asta lăsăm cu noi şi tot asta nu ne-o ia nimeni după moarte. M-am uitat la tine în situaţii particulare şi ţi-am văzut suferinţa. M-am uitat la tine ca actor pe scenă şi ţi-am văzut bucuria. În asta constă, cred eu, tensiunea existenţială a unui ins ca tine şi tot în jurul tău am descoperit fericire, multă fericire, alături de cele două fete care te înconjoară. Vezi tu, în aceste momente, de obicei se face şi o analiză anecdotică a întâmplărilor din viaţă, una care crează mituri mai mult sau mai puţin reale. La cele reale intră poantele cu Gigi Dinică, Ştefan Iordache etc. Pentru că ei au lăsat ca nişte mari artişti vorbe de duh. Din acest punct de vedere tu eşti un introvertit. La tine vorba nu circulă, aşa ca la alţii. La tine ea rămâne împietrită, compactă, dură, cu care să dai în duşmani uitându-te înapoi. Chestie de temperament”, a scris George Stanca, potrivit adevărul.ro. 

Toate pregătirile creștinești pentru înmormântarea jurnalistului și scriitorului George Stanca sunt gata. Soția și cei doi copii au stabilit că astăzi, după ora 17, sicriul va fi depus la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, de la Kilometrul 0 al Bucureștiului. Joi, la ora 13, preotul paroh Emil Cărămizaru, duhovnicul lui George Stanca, va oficia slujba de înmormântare, apoi se va pleca spre cimitir.

Jurnalistul va fi îngropat la Bellu, acolo unde își cumpărase un loc de veci ca să fie aproape de mulți prieteni, plecați prea devreme.

Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe celor dragi!

Reclame