Majoritatea părinților știu asta deja: nici pentru copii, nici pentru adulți, cărnurile procesate nu sunt benefice. Putini sunt însă cei care știu și posibilele consecințe ale consumului de crenvurști, mezeluri și alte cărnuri procesate.

In urma unui studiu amplu, desfășurat în anii ’90 de oamenii de știință Sarasua S. si Savitz D, s-a evidențiat o corelare intre frecventa cu care o gravida sau un copil mănâncă crenvurști sau alte cărnuri procesate și tendința ca cei mici sa dezvolte cancer.

Oamenii de știință au descoperit astfel cum copiii născuți din mame ce au consumat o data pe săptămână sau mai des crenvurști în timpul sarcinii, aveau un risc dublu de a dezvolta tumori la nivelul creierului.
Copiii ce au consumat ei înșiși crenvurști o data pe săptămână sau cu o frecventa mai mare, aveau de asemenea un risc crescut pentru același tip de maladii.

Acesta nu e primul studiu de acest gen: Echipa condusa de un alt om de știință, Peters JM, a descoperit ca exista o legătură intre consumul anumitor alimente și riscul crescut de leucemie apărută la copii.
Cercetarea s-a desfășurat în Los Angeles, intre anii 1980 și 1987, iar copiii studiați au avut vârste cuprinse intre 0 și 10 ani.
In urma studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia ca cei mici care au consumat 12 sau mai multi crenvurști pe luna, aveau un risc de 9 ori mai mare de a dezvolta leucemie.

Cum pot crenvurștii sa predispună la apariția cancerului

Majoritatea crenvurștilor, chiar și dintre cei mai „curați” în ingrediente de pe piață, conțin conservanți numiți nitriți.
In timpul procesării, nitriții se combina cu aminele, compuși organici prezenți în carne, și formează compuși carcinogeni numiți N-nitroso.
Acești compuși au fost asociați cu cancerul cavitații bucale, de vezica urinara, al esofagului, stomacului și cerebral.

Cum rămâne cu legumele ce conțin nitriți?

Deși și legumele conțin nitriți în mod natural, mai ales leguminoasele verzi, precum spanacul, salata sau țelina, acestea nu sunt la fel de periculoase, ba dimpotrivă.
Explicația consta în formarea componentelor carcinogene, lucru care în legume nu are loc. In schimb, legumele sunt bogate în antioxidanți, precum Vitamina C sau D, care împiedică formarea compușilor carcinogeni și pot preveni chiar dezvoltarea anormala a celulelor.

Sursa : baby.unica.ro

Reclame