Secretul oricărui succes exterior este dorința și voința. Trebuie să știi ce vrei, să simți aceasta profund și să crezi. Pasiunea, credința și voința înseamnă putere! Trebuie doar să continui să simți și să acționezi pentru ceea ce vrei, iar “faptele” exterioare vor răspunde la voința ta. Când iți exersezi voința acționând pentru a-ți satisface dorințele, aceasta devine mai puternica. Cu cât insiști mai mult cu atât mai mult crezi și cu atât mai mult simți.

Se spune că,
dacă omul ar vrea,
multe ar avea.
Numai că,
de la voinţă, 
până la putinţă,
este cale lungă.
Numai cine poate,
calea o străbate,
la final s-ajungă.
Un proverb ne spune,
că omul propune,
iar Domnul dispune.
Doar Domnul hotărăşte
cât, şi cui să dea.
Pe cine răsplăteşte
după munca sa.

 ( Poezie de Dumitru Delcă )

Voința, forța care învinge imposibilul, cea care te susține în alegerea și hotărârea faptelor, are nevoie de „tine” să-ți dorești mai mult, și mai mult! Astfel poți avea totul… trebuie doar să știi cum vrei să fii, să devii, să-ți visezi schimbarea și să-ți construiești planul schimbării.

De multe ori ne găsim motivații exterioare pentru a merge mai departe, ne agățam de orice “semn” care să ne trezească resursele interioare și ne întrebăm cum unii oameni au ajuns la cote înalte de succes personal plecând nătâng în viată. Au învățat veselia, dragostea, încrederea în sine și au luptat cu frustrarea, dezamăgirea și îngrijorarea. Au reușit pentru ca au avut voință și-au dorit mai mult și și-au urmat calea cu pasiune.

 Despre unii oameni spunem ca au o voință puternică. Ei sunt activi, au inițiativă, sunt independenți, adică acționează în conformitate cu convingerile personale și nu se lasă influențați de alții fără motive serioase. Acești oameni au încredere în capacitățile proprii, de aceea în situații dificile pot lua repede o decizie. Oamenii cu voință puternica sunt perseverenți, ei pot urmări timp îndelungat scopul pe care și l-au propus fără să se lase descurajați de greutăți. O alta caracteristică a acestor oameni este aceea că nu se  lasă conduși de impulsuri momentane. Ei aleg dintre toate acțiunile care pot fi realizate la un moment dat pe cea care are o semnificație mai mare, chiar dacă aceasta este mai dificilă sau mai neplăcută (Copilul cu voință mai puternică renunță la joacă pentru a face lecția) . Oamenii cu o voință slabă dimpotrivă, sunt pasivi, nu au inițiativă, sunt dependenți, au mereu nevoie de ajutor, de sfaturi pentru că nu se descurcă singuri. Sunt influențabili, nu au păreri personale și de aceea adoptă cu ușurință părerile altora. Ei nu sunt perseverenți, abandonează acțiunea începută la primele greutăți. Voința slabă se poate manifesta și prin nehotărâre, capacitate redusă de a lua decizii, oscilații îndelungate și nejustificate intre diferite scopuri.Dintre defectele voinței fac parte opoziționismul, încăpățânarea și impulsivitatea.

Tulburările de voință sau tulburările voliționale  au simptome psihiatrice comune. Aceste tulburări sunt clasificate în: modificări cantitative (tulburări predominante ale voinței pozitive, active) și modificări calitative (predominant ale voinței pasive, defensive).

Între modificările cantitative, putem distinge 5 categorii:

Hiperbulia – reprezintă o creșterea a forței voliționale. Această modificare poate fi întâlnită în situații normale la oameni fermi, tenace, fiind o caracteristică temperamentală. Hiperbulia apare rar în situații patologice pentru că suferința psihică dezorganizează în general suportul motivațional. Un exemplu în acest sens se poate regăsi întoxicomanie, care se manifestă atât printr-o hiperbulie „defensivă”, cât și printr-o hiperbulie activă, dar cu scopuri negative. Poate fi întâlnită și în manifestările paranoide sub forma unei hiperbulii active, pozitive.

În hipobulie avem afectată predominant voința activă, pozitivă, cu indecizie, ezitare, ineficiență sau ineficacitate a capacității de a acționa. Apare în stări nevrotice, mânii, la toxicomani, psihopați, oligofreni.

Negativismul sau opoziționismul reprezintă o scădere a voinței active și este întâlnită în schizofrenie.

Abulia se manifestă prin scăderea voinței active, pozitive, cu lipsă de inițiativă și încapacitatea de a acționă. Poate fi întâlnită în  depresiile profunde.

Sugestibilitatea se manifestă prin scăderea voinței active și a voinței defensive, prin lipsa atitudinii personale și a consecvenței în anumite scopuri.

În categoria modificărilor calitative întâlnim 3 modificări ale voinței.

Parabulia apare atunci când este afectată voința defensivă: implicarea volițională este însoțită sau chiar determinată doar de anumite dorințe, pulsiuni sau acte paralele, parazite. Apare în nevroze motorii (insuficiența volițională din cadrul nevrozei, însoțită de ticuri și spasme) sau schizofrenie.

Impulsivitatea presupune implicarea voinței pasive, inhibitorii, care are ca rezultat lipsa capacității și comportamentul impulsiv, determinat de dezechilibrul dintre tendința impulsivă și controlul voluntar – acte impulsive, antisociale, interpretative, neadaptate. Se întâlnește în psihopatii, la impulsivi și la nevrotici.

Raptusul se manifestă prin scăderea voinței defensive, printr-o creștere extremă a impulsivității. Acesta este un impuls necontrolabil, brusc și paroxistic, care pune subiectul în starea de a comite acte de violență grave. Subiectul este mobilizat de o irepresibilă impulsivitate sau emergență emoțională afectivă, astfel încât acționează exploziv, cu trecere brutală la un act adesea de mare gravitate. Se poate întâlni în: epilepsii, stări confuzionale cu destructurarea profundă a conștiinței, melancolie, catatonie, stări stuporoase (prin suspendarea bruscă a inhibiției psihomotorii), psihopatii, intoxicații cu amfetamine sau alte tipuri de droguri, în Delirium Tremens.

Imagini pentru vointa

Există câteva trucuri prin care te poți incuraja singur și recăpăta voința, după cum arată Huffington Post.

1. Glumește pe seama obsesiilor tale

Acest lucru are o mare putere de a te face sa te simți mai bine și de a depăși eventualele obsesii și dependente pe care le ai. Cel mai bine este să ai un prieten foarte bun cu care să discuți de fiecare dacă când te simți copleșit.

Bineînțeles că fiecare va avea problemele lui și astfel tu vei lua în glumă problemele lui și invers. Dacă aveți puterea să nu vă suparăți unul pe celalalt, totul va deveni amuzant și conversația vă va ajuta să vedeți că acestea sunt niște impedimente mici, ce pot fi depășite foarte ușor.

2. Gândește-te la consecințele de viitor ale lipsei de voință de acum

De multe ori atunci când consumi alcool sau țigări, te gândești doar la momentul prezent, care este distractiv. Dacă în seara în care ești în club și nu te poți opri la un anumit număr de pahare te-ai gândi cum te vei simți următoarea zi, poate te-ai opri mai devreme din băut.

Nu te lasă dus de val în permanentă și imaginează-ți starea de greata și durerile de cap ce vor urma inevitabil când te vei trezi. Din când în când poate ca, chiar și asa, merita, dar nu face din asta un obicei.

3. Găsește o persoană căreia să ii dai socoteală

Pentru cei care nu se pot canaliza să tină o situație sub control, este bine să își găsească o persoană care să îi verifice din când în când. Astfel, motivația lor de a face lucrurile cum trebuie va creste.

De exemplu, mergi la medicul de familie în mod regulat. El te va întreba despre obiceiurile tale alimentare, ceea ce te va face și pe tine să fii mai atent la acest aspect.

4. Găsește-ți un sprijin

Este o diferență intre a face parte dintr-un grup de suport și a fi activ în acesta. Când ai o cădere, este bine să ai pe cineva sa te împingă de la spate să faci anumite lucruri, astfel încât să ajungi din nou pe linia de plutire.

Dar și tu, la rândul tău, trebuie să arați că vrei sa te schimbi și că ai dorință de a face lucruri noi. Ia fiecare noutate ca pe o provocare și încearcă să-i faci fată.

5. Poți prezice momentele de slăbiciune

Urmărește activitatea și poftele tale zilnice și atunci vei ști că dimineața nu te vei putea trezi fără multă cafea, ca la ora prânzului te vei simți extenuat fără o alta cafea sau fără ceva dulce sau că după o zi de stat la serviciu, seara, la 7, ți se va face o foame de lup. Dacă identifici punctele slabe, vei ști cum să lupți cu ele și să le previi, astfel încât să nu abuzezi.

6. La început este cel mai greu

Mult durează până iei prima hotărâre decisiva din viata ta. După ce vei vedea ca ai reușit să iți duci până la capăt o hotărâre importantă, următoarea dată vei avea mult mai multa încredere în tine.

O voință de fier se construiește și prin asumarea întregii responsabilități pentru propriile acțiuni, prin conștientizarea propriilor emoții și nevoi și prin deschiderea către noi oportunități. Totodată, oamenii perseverenți au învățat să se accepte și să se iubească necondiționat, să pună accentul pe propriile valori, nu pe perfecțiune, și și-au dezvoltat abilitatea de a-i privi cu obiectivitate pe cei care au atins succesul.

Reclame