Păunul este o pasăre de o frumusețe legendară.

Original din Insulele Sonde şi India, păunul a fost adus pentru prima oară în Europa de către Alexandru cel Mare şi a fost folosit doar ca pasăre de ornament datorită penajului său deosebit.

Iată câteva lucruri interesante pe care e posibil să nu le fi știut despre păuni :

1. În sălbăticie, o femelă depune în luna mai aproximativ 20 de ouă pe care le şi cloceşte. După perioada de 28 de zile, femela de păun se ocupă şi de pui, aceasta fiind recunoscută în lumea animalelor ca una dintre cele mai bune mame. În captivitate, femela de păun doar depune ouăle, nu le mai şi cloceşte. Această funcţie fiind preluată de alte păsări din gospodărie.
2. Păunul a fost considerat o pasăre decorativă şi preferat de regi şi împăraţi, încă de acum 4.000 de ani. Aceştia obişnuiau să-şi populeze grădinile cu păuni, în scop decorativ.
3. Media de viaţă a păunilor este de 20 de ani, însă cei domesticiţi, care au condiţii de viaţă mai uşoare, pot trăi până la 40 de ani.
4. Păunii sunt păsări mari şi impresionante, mai ales datorită cozii, ajungând să aibă o greutate de până la 6 kg, iar ca lungime, cu tot cu coadă, ajung să măsoare 1,50 m.
5. Se crede că păunii nu pot zbura, însă adevărul este cu totul altul. Păunii pot zbura dar numai pe distanţe mici. Acest lucru face ca păunii să fie incluşi în categoria celor mai mari păsări zburătoare.
6. Culoarea superbă a penelor de pe gât şi modelul caracteristic de pe coadă cu “ochi de păun” sunt calităţile care îi fac atragători pe păuni, iar Păunul Indian este cel mai cunoscut. Culoarea lui predominantă este albastru-turcoaz.
7. Femela păun îşi alege partenerul după mărimea, culoarea şi calitatea penelor, aşa că acum ştim de unde vine expresia “a se împăuna”.
8. În mitologia indiană, păunii sunt numiţi “vehiculele zeilor”, deoarece legenda spune că Karthikeya, fiul lui Shiva, zbura pe spatele unui păun.

Elegant, fermecător, seducător, păunul a început să-și etaleze evantaiul său multicolor și în grădinile unor români care au dorit să aibă ceva deosebit în spațiul de lângă casă. Prin prezența lor, deocamdată exotică, aceștia creează senzație și induc o stare de liniște și armonie datorită temperamentului lor calm.

Populațiile care există la ora actuală în Romania prezintă cinci varietăți de culoare: păunul comun albastru; păunul cu aripi negre; păunul alb; păunul cu gâtul verde; păunul bălțat.

Imagini pentru Păunul comun albastruPăunul comun albastru. Culoarea penajului la mascul este albastră, iar pe gât și pe partea interioară a pieptului este albăstrui cu luciu metalic verzui. Culoarea de pe cap este tot albastră, având luciri aurii. Restul pieptului este de culoare neagra. Culoarea penajului spinării este albastru puternic și se modifică pe părțile laterale în nuanțe verde albăstrui cu chenar negru. Penajul aripilor și al umerilor este brună ruginie, dungat cu negru și cu luciu verzui metalic. Penajul cozii este maro-cenușiu și este acoperit de coada evantai. Penajul la coada evantai are înspre vârf formațiuni numite „ochi” de culoare verde cu reflexe aurii spre exterior și albastru închis în centrul ochiului. Culoarea penajului la femela este mai puțin frumos ca la mascul, predominând nuanțele maro-cenușii.

Păunul cu aripi negre. Este o varietate întâlnită foarte rar în țara noastră și diferă de păunul de culoare albastră prin aceia ca umerii și aripile sunt negre. Penele au în cadrul marginal nuanțe verzuie albastra, cu luciu metalic.

Imagini pentru Păunul negruPăunul alb are culoarea de fond al penajului albă mată, fond pe care se observa desenele de la păunul albastru, respectiv cercuri marginale de nuanță de un alb strălucitor. Restul coloritului este asemănător cu păunul albastru. Rezistenta organismului acestei varietăți este mult mai scăzuta la intemperii.

Imagini pentru Paunul cu gatul verde

Păunul cu gatul verde diferă de păunul comun, doar prin coloritul verde cu luciu metalic al penelor de pe gat. Spre deosebire de păunul albastru nuanțele de luciu verzui aurii sunt mult mai puternice.

Păunul bălțat. Este rezultatul împerecherilor realizate intre varietățile de culoare albastra și alba. Acești produși prezintă penajul de aspect bălțat cu alb care este clar delimitat și uniform repartizat, făcându-i mai apreciați de către crescători.

PImagini pentru paunul asiaticăunii reprezintă o specie nepretențioasă la condițiile de hrănire și de climă din țara noastră, pe timpul iernii putând să doarmă în afara adăpostului prin pomi, garduri, acoperișuri. Totuși crescătorul trebuie să asigure condiții de adăpostire asemănătoare cu cele pentru creșterea curcilor, respectiv stinghii pentru odihnă și dormit amplasate la 1,5 m față de pardoseală.

Începând din primăvară femela depune în locuri ascunse, ferite de zonele de circulație, 6-7 ouă, de culoare bruna gălbuie, cu puncte de culoare mai închisă. Clocitul durează 30 de zile. Păunitele sunt cloști foarte bune și au o deosebită grijă fată de pui, timp de pană la 6-8 luni. Rezistenta puilor mici este foarte scăzută dar cresc foarte repede.

Climatul din adăpost și sistemul de creștere a puilor de păun este identic cu cel pentru creșterea curcilor. Pană la 12-14 luni nu se observă vreo deosebire intre femelă și masculi. După vârsta de 16 luni începe se se formeze la masculi coada evantai, iar penajul complet se realizează la vârsta de 24-26 luni. Frumusețea deplină a penajului se realizează la 4-5 ani. Maturitatea sexuală este atinsa la 3 ani de către masculi și la 2 ani de către femele. Raportul optim intre sexe este de un mascul la cinci femele.

 Puii de păun au nevoie de proteină de origine vegetala un timp îndelungat (ouă fierte și brânză proaspătă de vacă).In perioada de formarea a menajului se introduce în rație mici cantități de semințe oleioase. Pui de adulți consumă amestecuri de cereale întregi ca și cei de curcă. Totuși, este bine ca zilnic, sa fie administrate un tain, sub formă umedă, format dintr-un amestec de concentrate măcinate.

Imagini pentru paunul asiaticPăunii sunt destul de gălăgioși, în special dimineața și seara, și scot țipete destul de stridente. Dacă nu au spațiu mult la dispoziție și îndeajuns de multe locuri în care să se cocoațe, ei vor sări pe gard și vor părăsi curtea, fiind păsări foarte curioase, care nu suportă locurile împrejmuite, deoarece se simt cel mai bine în libertate. Deși sunt foarte sociabili în grupul lor, păunilor nu prea le plac alte păsări de curte și pot deveni agresivi. În general, cu oamenii sunt foarte timizi și preferă să fie lăsați în pace și admirați de la distanță.

 Pe lângă mult spațiu, printre cerințele păunilor se numără și o sursă de apă curată și un loc cu nisip pentru a se „îmbăia”, deoarece adoră curățenia. Dacă sunt îngrijiți corespunzător, păunii pot trăi chiar și 40 de ani.

Imagini pentru paunul asiatic

Frumusețea și grandoarea penelor păunului i-au dat o varietate de asocieri,înfățișarea sa a făcut să fie adesea asociat regalității,în unele culturi, cum ar fi babilonienii antici și persii care credeau ca doi păuni păzesc Copacul vieții, simbolizând dualitatea omului, și-au așezat conducătorii pe tronuri de păuni.

Împărătesele și prințesele romane aveau ca emblema păunul. Alte simboluri ale păunului deriva direct din mitologia greco-romana. Pasarea-zeu, Phaon cunoscută și ca Fiorul, a fost identificată cu un păun. Hera pentru care pasarea e sacră a creat păunul din cadavrul unui gigant, Argus, un monstru fabulos ai cărui 100 de ochi i-a semănat pe coada păunului, care reprezintă bolta cerului, iar ochii – stelele.

Semnele distinctive din coada păunului au fost identificate cu niște ochi încă de la început, iar în creștinism pot reprezenta biserica atotvăzătoare. Felul în care se adăpostește și cum își reînnoiește penele, poate semnifica reînvierea, și pentru că se credea că nu intră în putrefacție, el simbolizează imortalitatea.

In panteonul hindus, păunul este calul lui Lakshmi, Brahma și Kama și e sacră pentru Sarasvati. Islamismul descrie ochii păunului ca „ochi ai inimii” și ii asociază cu soarele, luna și universul.

Imagine similară

Budistii privesc păunul ca simbol al rotii vieții și al soarelui. A fost emblema budistului Avalokitesvara si Amitabha Buddha, de asemenea fiind legat de zeițele Chinei și Japoniei, zeițe ale milei, Kwanyin si Kwannon. Reprezentand veghea înțelegătoare, păunul era odată sacru in China, unde penele sale lucioase și frumos colorate erau emblema dinastiei Ming si simbol al unui rang înalt. Pentru ca devine neastâmpărat înaintea furtunilor și scoate un țipat caracteristic, este asociat și cu ploaia.

In hinduism, se spune ca păunul are penele unui înger, vocea diavolului și mersul unui hoț, și că țipetele sale sunt în relație cu picioarele sale urate. Despre cei care se fălesc cu meritele altora se zice ca se îmbracă în pene de păun sau se împăunează.

Oamenii au ținut mereu ochii larg deschiși și au observat cu atenție toate lucrurile din jurul lor. Din cele mai vechi timpuri au avut convingerea că totul în viață are un scop și că nimic nu e făcut fără motiv. Astfel, când au văzut păunii defilând, au simțit că aceste creaturi superbe, trebuie să aibă o importantă colosală.

Imagini pentru paunul asiaticCând vorbim despre păsări știm că există multe varietăţi, în mai multe forme, culori, dimensiuni, tipuri, şi fiecare are propriile obiceiuri şi propriul mediu natural în care trăieşte. Dar una dintre păsările cele mai exotice şi mai admirate de toată lumea, datorită cozii spectaculoase a masculilor este, fără îndoială, păunul asiatic.

Păunul asiatic (Pavo cristatus) este o specie de păsări din familia fazanilor (Phasianidae), ordinul Galliformes. Păunul asiatic cunoscut şi sub numele de păunul regal, poate fi considerat o pasăre decorativă, masculul are un aspect morfologic deosebit când coada este deschisă în formă de evantai.

Masculul este albăstrui-siniliu pe piept şi gât, brun dechis pe aripi, iar penele din coadă – care reprezintă 60% din corpul animalului – sunt foarte lungi, având pe ele un desen multicolor, numit „ochi de păun”, în culori de diferite nuanţe de albastru, auriu, roşu, verde etc.

Imagini pentru paunul asiatic

Păunii îşi folosesc coada în ritualul de curtare şi împerechere. O pot deschide într-un spectaculos evantai care se extinde din partea dorsală a animalului până când atinge solul în ambele părţi. Se spune că femelele îşi aleg partenerii în funcţie de dimensiunea, culoarea şi calitatea acestor cozi extravagante.

Masculii sunt poligami şi pot avea mai multe femele, iar fiecare dintre ele depune de la trei până la cinci ouă. Păunii regali sălbatici cuibăresc de multe ori pe ramurile copacilor şi se adună în grupuri.

Se hrănesc cu ceea ce găsesc pe pământ, insecte, plante şi animale mici. Cele mai cunoscute specii de păun sunt: păunul albastru, care trăieşte în India şi Sri Lanka, şi păunul verde, întâlnit în Java şi Birmania. O specie mai puţin cunoscută, şi inconfundabilă, este păunul de Congo, ce trăieşte în pădurile tropicale din Africa.

Reclame