Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire – d. 19 aprilie 1882, Down, lângă Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859).

Geniul lui Darwin, care a reușit să explice de o manieră cât se poate de simplă originea speciilor, a trecut neobservat în tinerețea sa. Robert, tatăl savantului, obișnuia să-i spună că este „rușinea familiei”. De profesie medic, Robert l-a trimis pe Darwin să studieze tot medicina la Universitatea Edinburgh. Când Charles a decis să se mute la teologie, la Cambridge, tatăl sau ar fi răbufnit.

”Nu îți pasă de nimic altceva în afară de a trage cu arme, câini și a prinde șobolani. Te vei face de rușine, pe tine și pe întreaga ta familie”, i-ar fi spus Robert fiului sau, înainte ca acesta să plece, în 1831, într-o expediție științifică de cinci ani la bordul navei HMS Beagle. Expediția avea sa-i deschidă ochii, iar observațiile pe care avea sa le facă urmau să se concretizeze într-o teorie care avea sa-i asigure un loc în istorie.

Darwin era un tip religios când şi-a început călătoria pe Beagle. Dar ceva s-a întâmplat în timpul expediţiei care l-a făcut mai puţin religios. El a văzut sclavia şi condiţiile inumane în care trăiau nativii din Tierra del Fuego şi s-a întrebat de ce Dumnezeu permite astfel de lucruri. Darwin a devenit sceptic cu privire la istoria Vechiului Testament, dar încă credea în Dumnezeu.

Darwin şi-a pierdut credinţa când fiica sa de doar 10 ani, Annie, a murit din cauza unei scarlatine. A continuat să ajute biserica, dar mergea la plimbări în timp ce familia sa era la liturghia de duminică. Când era întrebat de convingerile sale religioase, Darwin refuza termenul de ateu si se numea agnostic.

O legendă urbană spune că naturalistul britanic s-a convertit la creştinism pe patul de moarte, lucru însă denunţat de către copii săi.

La împlinirea vârstei de 25 de ani (12 februarie 1834), căpitanul FitzRoy a numit un munte după colegul său de voiaj. Muntele Darwin este cel mai înalt vârf din Tierra del Fuego.

Cu un an înainte, când Darwin şi colegii săi de drum erau pe o mică insulă din arhipelagul Tierra del Fuego, o masă mare de gheaţă s-a desprins de un glaciar cauzând un val uriaş. Darwin a reuşit să salveze bărcile vasului aducându-le la mal pentru a nu fi luate de apele oceanului. În cinstea acestui gest, FitzRoy a numit zona “Darwin Sound”.

Ca şi cum un munte nu ar fi de ajuns, Darwin mai are 3 munţi numiţi după el: unul în California, unul în Tasmaniaşi unul în Antarctica.

Căpitanul vasului Beagle, Robert FitzRoy, vroia să pornească într-o expediţie către America de Sud, însă îi era frică de singurătatea şi stresul unui astfel de voiaj (fostul căpitan de pe Beagle se sinucise). Astfel FitzRoy i-a rugat pe superiorii săi să caute un om educat drept camarad de drum. Profesorii de la Cambridge i l-au recomandat pe tânărul de doar 22 de ani Charles Darwin pentru expediţie.

Robert, tatăul lui Charles, a obiectat împotriva prezenţei sale pe Beagle: expediţia ar putea dura ani de zile şi l-ar putea costa pe fiul să cariera de preot. Unchiul lui Darwin a reuşit în cele din urmă să-l convingă pe Robert să-şi lase fiul în expediţie şi să-l susţină financiar.

Darwin şi FitzRoy s-au înţeles foarte bine, chiar dacă primul a avut surpriza să afle că era să nu fie prezent pe vas datorită nasului său! După ce s-au împrietenit, FitzRoy i-a dezvăluit că era obişnuit să judece oamenii după caracterul lor fizic şi la prima sa întâlnire cu Darwin s-a întrebat cum un om cu un astfel de nas ar putea avea energia şi determinarea necesară unei astfel de expediţii.

Darwin s-a înscris la Universitatea din Edinburgh în speranţa de a-i călca pe urme tatălui său care era medic. A abondat însă ideea pentru că nu putea suporta să vadă prea mult sânge. Astfel a ajuns să studieze teologia, domeniu ce nu-l împiedica să-şi cultive pasiunea pentru natură.

Pe vremea când era la Universitatea din Cambridge, Darwin s-a înrolat în „Gourmet Club”, grup care se întâlnea o dată pe săptămână pentru a mânca animale ce nu se găsesc în meniuri, animale precum bufniţa. Cu toată înclinarea sa către mâncăruri neobişnuite, lui Darwin nu i-a plăcut deloc gustul bufniţei.

Asta însă nu l-a oprit să-şi cultive curiozitatea pentru degustarea unor animale care de care mai ciudate: în timpul faimosului său voiaj de pe Beagle, Darwin a mâncat un tatu şi un agouti.

În America de Sud, Patagonia, Darwin a gustat o puma şi o pasăre foarte asemenătăoare struţului numită Rhea. Părţile din această pasăre pe care nu le-a putut mânca le-a trimis Societăţii Zoologice din Londra, societate ce a numit pasărea după Darwin: Rhea darwinii.

În insulele Galapagos, Darwin a degustat iguane şi broaşte ţestoase. I-au plăcut atât de mult încât a luat nu mai puţin de 48 de exemplare pe Beagle pentru a le mânca pe drumul de întoarcere.

Savantul s-a căsătorit cu verișoara sa primară, Emma Wedgwood. Ei au avut zece copii, însă trei dintre ei au murit înainte de a împlini 10 ani.

Darwin ar fi făcut o listă de motive pro și contra căsniciei. Printre lucrurile care îl nemulțumeau se număra faptul ca nu ar mai fi avut timp să citească seara. Compania și copiii reprezentau motive pro, Darwin concluzionând că lucrurile pozitive le întrec pe cele negative.

Darwin a murit pe 19 aprilie 1882 si a fost înmormântat la Westminster Abbey.

 “Un om care îndrăzneşte să irosească o oră din timpul său nu a descoperit încă ce înseamnă viaţa.” (Charles Darwin)
2. “Pe animalele pe care le-am transformat în sclavi nu ne place să le considerăm egalii noştri.” (Charles Darwin)
3. “Un om de ştiinţă ar trebui să nu aibă dorinţe şi sentimente – aproape ca o inimă de piatră.” (Charles Darwin)
4.”Am încercat de curând să citesc Shakespeare dar mi s-a părut atât de plictisitor încât mi s-a făcut rău.” (Charles Darwin)
5. “Este un blestem pentru oricine să devină atât de absorbit de un subiect cum sunt eu.” (Charles Darwin)
6. “Nu cea mai puternică specie supravieţuieşte şi nici cea mai inteligentă, ci cea care este cea mai capabilă să se adapteze schimbărilor.” (Charles Darwin)
7. “Nu găsim nici o explicaţie ştiinţifică pentru punctul de vedere al evoluţiei în mod independent al fiecărei specii.” (Charles Darwin)
8. “Cel mai înalt nivel al moralităţii este atins atunci când recunoaştem că ar trebui să ne controlăm gândurile.” (Charles Darwin)
9. “Esenţa instinctului este aceea că este urmat în mod independent de raţiune.” (Charles Darwin)
10. “A repara o eroare este la fel de bine sau uneori chiar mai bine decât a stabili un nou adevăr.” (Charles Darwin)
Reclame